Historie

De Pijplijn

Opbouw van de Pijp
In 1902 is de bouw van de gemeentelijke Elekticiteitscentrale 'De Lichtfabrieken'. Afbeelding is uit het jaar: 1912.
1912
Bouwjaar van De Pijp
Sara Schaap is onderneemster en oprichter van Firma Weduwe Gerzon. Tussen 1892 en 1916 kocht ze panden aan het Boterdiep. In 1916 wordt NV Gerzon's Vleeschconservenfabriek gebouwd in o.a. het pand van De Pijp.
1916
Advertenties uit de jaren 30
Voorbeelden van advertenties in de krant van N.V. Gerzon's Vleeschconservenfabriek.
'30
Kledingfabriek (Simplon)
In de stad Groningen moet alweer een confectiebedrijf sluiten: Simplon Kleding B.V. aan het Boterdiep. Het kost 85 werknemers hun baan. Simplon was een kledingfabriek voor regen-, sport-, uniform- en vakkleding. Het bedrijf was direct na de Tweede Wereldoorlog begonnen, als voortzetting van een eerdere kledingfabriek uit 1939. In het Simplonpand (oorspronkelijk een conservenfabriek) zou later een jongerencentrum worden gevestigd.
1939
Lijst telefoongids +/- 1960
1960
Motorclub De Hoeks
Motorclub De Hoeks richten hun clubhuis in de kelder in: De Bezinebar. Hun werkplaats houden ze op de begane grond.
1983
OpMaat
Opmaat Vormgevers en Meubelmakers vestigt zich op de eerste verdieping
1985
Restauratie
2002
De Pijp zoals nu
Na 99 jaar is de carrière als fabriekspand ten einde... Ombouw tot kantoorgebouw met behoud van het verleden. OpMaat verhuist naar een bedrijventerrein en na 80 jaar wordt de Gerzonfabriek opnieuw een bedrijfsverzamelgebouw.

Aantal werknemers in 1922: c.a. 77
Aantal werknemers in 2022: c.a. 77
2012

Over De Pijp

Ook als evenementenlocatie in Groningen laten wij De Pijp roken voor bijeenkomsten, workshops en presentaties. Het is namelijk zonde om zo’n unieke historische evenementenlocatie voor onszelf te houden! De open keukenruimte en kelder zijn multifunctioneel en geschikt voor events in alle soorten en maten. 

Een bezoek aan De Pijp is een belevenis op zich, met ruimtes die deels in originele staat verkeren waardoor de 100 jaar oude Groningse industrie tot leven komt. Volg de route langs de bordjes en waan je in Gerzon’s Vleeschconservenfabriek of ontdek elementen van talloze andere oud-bewoners. Een perfecte start van jouw eigen bijdrage aan de historie van De Pijp! 

Werkplekken

Hoe je ook onderneemt; bij De Pijp zit je op je werkplek. Van flexplek tot eigen bureau en van 2 dagen tot elke dag doorhalen! We vormen een gemêleerd gezelschap waar je ongetwijfeld tussen past.