Lichtmonumenten
Hortus | Ebbinge

Op de Pijp, de Watertoren en de Paleispijp

Kleuren van de dag - De Pijp

Maandag>> blauw  |  Dinsdag>> groen  |  Woensdag>>magenta
Donderdag>>geel  |  Vrijdag>>cyaan  |  Zaterdag>>rood  |  Zondag>>wit

Aanvraag

Speciaal voor inwoners uit de Hortusbuurt en het Ebbingekwartier:

Voor heuglijke gebeurtenissen kan het vaste programma op verzoek worden aangepast. Als er in de buurt een baby geboren wordt kunnen de lichtmonumenten in een feestelijke geboortestand worden gezet.

De monumenten in de Oekraïne kleuren geel en blauw.
Foto’s: Roelof Bos

100 jaar geleden iconen van de moderne tijd, nu opgebouwd voor de toekomst

Wat ging eraan vooraf

Dit interactieve lichtproject is opgezet om het industriële verleden van het nieuwe Ebbingekwartier zichtbaar te maken. Het begon in 2010 met de restauratie van de fabriekspijp van de voormalige Vleesconservenfabriek Gerzon. Met het plaatsen van 72 led-lampen en lichtspots werd het monument een niet te missen landmark in het nog te bouwen Ebbingekwartier.

Later zijn daar de Watertoren en de schoorsteen van het voormalig Scheikundig Laboratorium, nu Het Paleis, met 9 respectievelijk 4 led-lampen aan toegevoegd. De drie objecten staan radiografisch met elkaar in verbinding.

De Pijp

Bouwjaar: 1916

Voormalige schoorsteenpijp van de Vleesconservenfabriek Gerzon. De Pijp Groningen is nu een bedrijfsverzamelgebouw met ruim 40 veelal jonge bedrijven.

www.depijp-groningen.nl

Het paleis, hoek Boterdiep/Bloemsingel

Bouwjaar: 1910

Voormalig Scheikundig Laboratorium van de Rijksuniversiteit Groningen [op de hoek Boterdiep/Bloemsingel].
In Het Paleis zitten 30 ateliers, 24 startersateliers, bedrijfsruimtes, 28 appartementen, een hotel, zalen en een brasserie. Na een grondige verbouwing werd het pand in 2009 in gebruik genomen.
 
www.hetpaleisgroningen.nl 

De watertoren

Bouwjaar: 1907

De watertoren werd gebouwd om de stad en het Academisch ziekenhuis van drinkwater te voorzien. De ruimtes op de begane grond worden verhuurd als kantoorruimtes en de Bovenkamer kan worden gehuurd voor evenementen, lezingen en overige. 

www.debovenkamervangroningen.nl

Rondom 1900 was het gebied rondom het Boterdiep één van de belangrijkste economische ontwikkel zone’s in de stad Groningen. De twee ‘Lichtfabrieken’ voorzagen de stad van stadsgas en elektriciteit. De universiteit bouwde er nieuwe laboratoria en een Academisch ziekenhuis. Op het gebied van mobiliteit, voeding en genotmiddelen stichtten hier Fongers, Niemeijer, Hooghoudt en Gerzon nieuwe bedrijven.

De Fabriekspijp hoort bij de vleesconservenfabriek Gerzon. Er werden innovatieve vleesconserven vervaardigd voor de snel groeiende bevolkingen de Europese steden. In die tijd was de Gerzon fabriek de grootste in zijn soort in de stad. Deze Groningse ondernemersfamilie is verder bekend geworden door de vele modehuizen in alle grote steden van Nederland.

Met de ontdekking van het Groninger aardgas kwam de ontwikkeling van het gebied in een neerwaardse spiraal terecht. De gasfabriek werd in 1963 afgebroken, bedrijvigheid verdween, het gebied werd de blinde darm van de binnenstad. Nieuw elan kwam er pas na 1995 met het CiBoGa plan en plannen om hier een hotspot te maken voor de creatieve industrie.De Lichtmonumenten zijn voortgekomen uit deze ontwikkeling.

In 1620, nu ruim 400 jaar geleden besloot het stadsbestuur de stad naar het noorden toe uit te breiden, de uitleg. In 2020| 2021 is met de viering van 400 jaar UITLEG hierbij stilgestaan. In het boek Niewe Stadt door Beno Hofman is deze geschiedenis heel mooi beschreven.

SAMENHANG
De Pijp is met 72 led-lampen het hoofdonderdeel van de lichtmonumenten.  De Watertoren en de schoorsteen van Het Paleis doen mee in de kleurenprogrammering van de dagwijzer en bij speciale gebeurtenissen.
PROGRAMMERING KLEUREN EN LICHTSTERKTE
De in totaal 85 led-lampen op de drie monumenten zijn volledig programmeerbaar. Elke led-lamp kan individueel worden geprogrammeerd door het mengen van rood-, geel- en blauw licht. Hierdoor kunnen vrijwel alle kleuren uit het lichtspectrum worden gemaakt. Overdag en in de avond is de lichtsterkte 100% na 24.00 uur tot zonsopgang is dat 30%
FEESTDAGEN
Voor nationale feestdagen en events is een speciale programmering gemaakt.  Van Koningsdag tot 4 mei, van Roze Zaterdag tot Kerst. Tijdens de jaarwisseling is er vanaf twaalf uur middernacht een half uur lichtvuurwerk op de monumenten. Ook bij speciale gebeurtenissen en breed gedragen acties in stad en regio kunnen de lichtmonumenten van kleur verschieten.

DUURZAAMHEID
De lichtspots die De Pijp en de schoorsteen van Het Paleis aanlichten zijn ook led-lampen. Het energieverbruik is daardoor zo laag mogelijk. Op het dak van De Pijp liggen ook nog 27 zonnepanelen die verder bijdragen aan de duurzaamheid.
KLEURWIJZER
Elke dag heeft zijn eigen, vaste kleur. Door deze lichtprogrammering worden de monumenten nog meer onderdeel van het dagelijkse leven in de buurt. Een 40 meter hoge dagklok heeft niet elke wijk tenslotte...
DOT


Geen monument wel een blikvanger en ook in het licht gezet.